Gebelik

Gebelik, düşüncesinin bile çiftlere heyecan verdiği doğal bir süreçtir. Kadınların vücudu bir insan üretmek için mucizevi bir yapıya sahiptir. Gebelik çoğu insan için istenilen ve çaba gösterilen bir durumdur. Gebelik nasıl oluşur, belirtileri nelerdir ve gebelikte nelere dikkat etmek gerekir sorularının cevapları gebelik planlaması yapan kişiler için oldukça merak edilir.

Gebelik Nedir?

Gebelik süreci, kadın yumurtası ile erkek sperminin birleşip döllenmesi sonucunda oluşmaktadır. Gebelik, ortalama olarak 37-40 hafta kadar sürmektedir. Bu süre anne ve bebeğin sağlık durumuna, doğum şekline ve birtakım faktörlere bağlı olarak değişebilir. Gebelik sürecinde anne adayının vücudunda hormonal ve fiziksel değişiklikler meydana gelir.

Gebelik düşünen kadınlar, her ihtimali göz önünde bulundurarak öncesinde bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelidir. Doktorun muayene etmesi ile riskli gebelik ihtimaline bakılmaktadır. Gebelik esnasında da düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek unutulmamalıdır.

Gebelik Nasıl Olur?

Gebelik, kadının yumurtalıklarından bir yumurta hücresinin serbest bırakılmasıyla başlar. Eğer bu yumurta hücresi cinsel ilişki sırasında spermlerle birleşirse yani döllenirse, gebelik meydana gelir.  Döllenmiş yumurta hücresi daha sonra rahim duvarına doğru ilerler ve yaklaşık bir hafta sonra rahim duvarına yerleşir. Bu şekilde gebelik süreci başlamış olur.

Gebelik süreci, hormonlarda ve görünüşte değişiklikler oluşmasını sağlar. Progesteron ve östrojen hormonları gebeliğin sürdürülmesinde ve bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar. Bebeğin büyümesi ve gelişimi, rahim içindeki besin ve oksijenle beslenen plasentadan aldığı besinler sayesinde gerçekleşir.

Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?

Gebelik tanısı, ilk başta kadının adet döngüsünde gecikme yaşaması ve şüphelenmesiyle başlar. Birçok kadında adet döngüsü düzenli gitmeyebilir. O yüzden bu durum kesin bir gebelik işareti değildir. Adet düzenini değiştiren etmenler stres, yoğun egzersiz, hormonal bozukluklar da olabilir.

Adet döngüsünde gecikme yaşanmaya başladıktan bir hafta sonra hamilelik testi uygulanabilir. Hamilelik testi idrarda gebeliği yansıtan HCG hormonu olup olmadığını ifade eder. Bu gebelik testleri büyük oranda doğru çıksa da yanılma payı mutlaka bulunur. Kesin bir sonuç almak için kan testi yaptırmak gerekir. Gebelikten şüphelenildiği zaman eczaneden alabileceğiniz bu testler ile bir sonuç elde edebilirsiniz. Kesin bir sonuç için mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik belirtileri için aşağıdaki durumları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Adet döngüsünün gecikmesi, gebelikten şüphelenmek için ilk adım denilebilir. Bu noktada bir gebelik testi ve doktor muayenesi ile kan testi kesin sonuç almak için önemlidir.
  • Gebelik hormonlarının seviyelerindeki artış, mide bulantısı ve kusma yaşanmasına neden olabilir. Bu durum da gebelik belirtisi sayılabilir.
  • Kadınların genellikle gebelikle beraber göğüslerinde büyüme, şişlik, hassasiyet belirtileri ortaya çıkar.
  • Gebelik belirtileri arasında baş ağrısı, vücudun değişen düzene ayak uydurmaya çalışması sürecinde yorgunluk görülür.

Gebelik belirtileri son cinsel ilişkiden yaklaşık 7-10 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler her kadında aynı şekilde görülmediği gibi bir kadının birden fazla gebeliğinde de aynı şekilde görülmeyebilir. Belirtileri hissettiğiniz zaman bir kadın doğum uzmanından randevu almayı ertelemeyin.

Gebelik (Hamilelik) Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik testi ne zaman yapılır sorusu, hamilelik şüphesi olan pek çok kadın tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Hamilelik, korunmasız ilişkiden hemen sonrasında tespit edilememektedir. Öyle ki hamileliğin oluşumu için kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin döllenmesi, kadının rahmine doğru yola çıkması ve anne adayının hormonal durumunda çeşitli değişimlere yol açması gibi süreçlere ihtiyaç vardır. Bu süreçler tamamlandığında ise hamilelik testi ile sonuç öğrenilebilmektedir.

Hamilelik varlığında anne adayının kanındaki beta HCG hormonu artmaktadır, bu artış her 2 günde 1 yaklaşık 2 katına çıkmaktadır. Hem idrar hem de kan yolu ile uygulanacak testlerde beta HCG hormonu aranmaktadır.

Hamilelik testi, hamilelik şüphesi bulunan kadınlarda çeşitli yöntemler ile uygulanabilmektedir. Hamilelik belirtileri yaşanması durumunda özellikle adet gecikmesi yaşandığında evde idrar yolu ile yapılabilen testlerin yanı sıra sağlık kurumlarında kan yolu ile de hamilelik testi uygulanabilmektedir.

Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Evde hamilelik testi, idrar yolu ile yapılabilmektedir. Eczanelerden edinilebilen hamilelik testlerinden doğru sonuç alınabilmesi için adet gecikmesinin yaklaşık 1 hafta olması gerekmektedir. Ancak son yıllarda çok daha fazla duyarlı erken gebelik testleri de bulunmaktadır.

Erken gebelik testleri ise adet gecikmesinden 6 gün öncesinde uygulanabilmekle birlikte doğruluk payı oldukça yüksektir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda ise bu durum yanıltıcı olabilmektedir. Korunmasız ilişki sonrasında, hamilelik belirtileri yaşanması durumunda (memelerde dolgunluk, karında şişlik, halsizlik) gebelik testi uygulanabilmektedir.

Hamilelik Testi Nasıl Uygulanır?

Hamilelik testi, yaklaşık 5 damla idrarın test çubuğuna damlatılması ve belirlenen süre boyunca beklenilmesi disiplinine dayanmaktadır. Bu süre boyunca test çubuğunun üzerindeki C ve T çizgilerinin her ikisinin de belirgin olması pozitif anlamına gelmektedir. Sadece C çizgisinin belirgin olması ise sonucun negatif olması demektir.

İdrar yolu ile uygulanan hamilelik testlerinin doğruluk payı son yıllarda her ne kadar yüksek olsa da hamileliğin kesin teşhisi için mutlaka kan yolu ile hamilelik testi uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

Kanda Gebelik Testi Nasıl Uygulanır?

Kanda gebelik testi, sağlık kurumlarında uygulanabilmektedir. Kandaki beta HCG hormonunun ölçülmesi disiplinine dayanmaktadır. Bu test oldukça basit bir şekilde uygulanabilmekle birlikte sonuçları oldukça kısa sürede alınabilmektedir. Kanda hamilelik testi, kesin bir sonuç alımını sağlamaktadır.

Hamilelik testinin pozitif olduğu durumda anne ve bebek sağlığı için gebelik takibinin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Bu nedenle pozitif sonuç alındığında mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanını ziyaret ediniz.

Hamilelik Testinde Yanlış Pozitif Sonucun Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik testinde yanlış pozitif sonuç, mevcut olmayan bir gebeliğin var olduğunu söylemektedir.

Aşağıda hamilelik testinde yanlış pozitif sonucun nedenleri sıralanmıştır:

  • Hamilelik testinin yanlış uygulanması. Testi uygulamadan önce mutlaka kullanma talimatını okumak gerekmektedir.
  • Hamilelik testinin hatalı üretilmesi.
  • Hamilelik testi, gebelik süresince ve doğumdan sonraki ilk bir ay boyunca pozitif kalabilmektedir.
  • Düşük veya kürtaj durumlarında da hamilelik testi, yanlış pozitif sonuç verebilmektedir.
  • Tüp bebek tedavisi sürecinde hormonal ilaçlar alındığı için gebelik söz konusu olmasa dahi hamilelik testinde pozitif sonuç alınabilmektedir.
  • Gebelik söz konusu olmadığı halde hamilelik testinde pozitif bir sonuç çıkıyorsa bazı patolojik durumlar söz konusu olabilmektedir. Yumurtalık tümörleri, beyin kanseri, akciğer kanseri gibi hastalıklar söz konusu olabilir. Bunun için hayatınızda endişeye yer vermemek adına uzman bir doktora muayene olmak gerekmektedir.

Hamilelik Testinde Yanlış Negatif Sonucun Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik testinde yanlış negatif sonuç, mevcut olan hamileliğin gösterilmediği bir durumdur.

Aşağıda hamilelik testinde yanlış negatif sonucun nedenleri sıralanmıştır:

  • Gebelikte düşük yapma ihtimali söz konusudur.
  • Testin üretimsel hata barındırması.
  • Diüretik ilaç sınıfına bağlı ilaçların kullanımı, yanlış negatif sonuç alımına sebep olmaktadır.

Kadında belirgin hamilelik belirtileri varsa fakat hamilelik testinin sonucu negatif çıkıyorsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak gerekmektedir.

Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin özellikle ilk zamanlarında düşük riski yüksek olduğu için dikkat edilmesi gereken birçok madde bulunur.

Sağlıklı beslenme, gebeliğin ilk öğrenildiği zamandan itibaren hatta gebelik isteyen ve planlama yapan kişiler için olmazsa olmazlardan biridir. Beslenme, hem annenin sağlığı hem bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Tahıllı gıdalar, proteinler, meyve ve sebzeler bu dönemde dengeli ve düzenli kullanılmalıdır. Gebelik başlangıcında doktorun yapacağı tahliller ve testler ile vücudunuzun ihtiyaçlarına yönelik bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.

Alkol, sigara veya uyuşturucu maddelerden kesinlikle sakınmalısınız. Gebeliğe en çok zarar verecek ve bebeğin sağlık sorunları yaşamasına neden olacak en büyük etki alkol ve sigara olacaktır.

Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler arasında ağır ve yorucu işlerden kaçınmak, gebelik egzersizleri ile sağlıklı bir süreç geçirmeniz gerekiyor.

Gebelik Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Gebelik muayenesi, gebelik öncesi ve gebelik esnasında oldukça fazla önem taşımaktadır. Gebelik olmadan önce de muayeneden geçmek, riskli gebelik olması adına önemlidir. Gebelik esnasında ise hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı ön plandadır. Bunun için gebelik muayenesinin kesinlikle aksatılmaması gerekmektedir. Ayrıca gebelik muayenesi esnasında doktorun anne adayına verdiği tavsiye ve talimatlara uyulmalıdır. Aksi halde istenmeyen durumlar oluşabilmektedir.

Gebelik muayenesi, gebelikten şüphelenilen ilk zamandan gebeliğin son haftasına kadar sürecek doktor muayenesidir. Gebeliğin takibi, hem anne hem bebeğin sağlığı için düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Gebelik muayenesi ile anne ve bebeğin sağlığında herhangi bir problem olduğunda kolayca tespit edilip tedaviye başlanır.

Gebelik muayenesinde; kan testleri, idrar testleri, ultrasonografi (USG) ve çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu testler gebeliğin sağlıklı bir süreçte ilerlemesi için değerlendirilir.

Gebelik takibi, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını koruma amacıyla yapılan uygulamalar bütünüdür. Gebelik takibi, kadının gebe kaldığı an itibarıyla başlamakta ve asla aksatılmaması gerekmektedir.

Anne karnında tek bir bebeğin olduğu durumlarda gebelik takibi, ilk 3 ay 2 haftada bir yapılmaktadır. Çoğul gebeliklerde ise gebelik takibi, daha sık aralıklarla gerçekleşmektedir. Gebelik takibi süreci boyunca riskli gebelik faktörlerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Gebelik süreci boyunca, anne adayının kadın hastalıkları ve doğum uzmanının tavsiyelerine uyması, rahat bir gebelik süreci geçirmesine yardımcı olacaktır.

İlk Gebelik Muayenesi Nasıl Geçer?

Gebelik muayenesinde anne adayının herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı araştırılır. Kansızlık, tiroid, tansiyon, diyabet gibi hastalıklar gebelik sürecinde bir sorun yaratmaması için kontrol altında tutulmalıdır.

Smear testi, tam kan testi, meme muayenesi gibi değerlere bakılıp incelenir. Aslında gebelik planlanıyorsa, gebe kalmadan önce muayene olup bu testleri yaptırıp gebeliğe hazırlık yapılmalıdır.

Kalıtsal bir genetik hastalığın varlığı, kızamık gibi aşıların olunup olunmadığı, önceden bir ameliyat geçirildiyse bunun şu anki sağlık durumuna ve gebeliğe etkisi araştırılmalıdır. İlk defa yapılan gebelik muayenesinde ne kadar sağlıklı bir yöntem izlenirse gebelik süreci de o şekilde sağlıklı ve kolay geçecektir.

Gebelik Takip Muayeneleri

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de düzenli kontrollerle belirli testler yapılmaktadır. Gebelikte 5. haftada gebelik kesesi görülür. 6. haftada bebeğin kalp atışları duyulabilir hale gelir. İlk 3 aylık dönemde bebeğin kalp atışları dinlenir, gelişimi takip edilir.

İkili tarama testi ile bebekte down sendromu gibi kromozom sorunları görülme riski değerlendirilir. İkili tarama testi, gebeliğin 11-14. haftalarında gerçekleştirilir. İkili tarama testi tüm gebelere yapılmalıdır. Bir risk taşınıyorsa önceden bilinerek tedavisinin yapılması kolaylaşır. Gebeliğin 16. haftasında da üçlü test yapılarak bebekte yine down sendromu gibi genetik hastalıkların risklerinin ölçümü yapılır. İkili tarama testinde çıkan risk değeri üçlü testte daha yüksek çıktıysa buna uygun tedavi planı yapılır.

Bebek 17-23. haftaları arasında detaylı ultrason ile incelenir. Bebeğin bütün iç organları, dış görünümü detaylı olarak incelenir.

Gebeliğin 24-28. haftalarında da şeker yüklemesi yapılmaktadır. Bu işlem gebelik diyabetini ölçmek için yapılır. Gebelik diyabeti, gebelik süresince devam eden geçici bir şeker hastalığıdır. Gebelik diyabeti görülen anne adaylarında diyet, egzersiz gibi yöntemlerle hastalığın tedavisi sağlanır.

Gebelik muayenesi gebelik sürecinde anne adayının ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Yapılan testler, gerekli takviyeler sağlıklı bir süreç geçirilmesinde yararlıdır. Düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sezeryan
Sezaryen

Sezaryen ile doğum, doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede aneste…

Devamını Oku
ertesi-gun-hapi
Ertesi Gün Hapı

Kişinin plansız gebeliklerden korunmasını sağlamakta olan en önemli acil korunma yönt…

Devamını Oku
dogum-sonrasi-depresyon-postpartum-depresyon
Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)

Doğum sonrası depresyon (Postpartum depresyon), yeni anne olan kadınların büyük bir k…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?