Riskli Gebelik Takibi

Riskli gebelik takibi, gebelik sürecinde anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyecek risk faktörlerinin varlığı durumunda uygulanması gereken bir süreçtir. Bu yazımızda riskli gebelik nedir, belirtileri nelerdir ve riskli gebelik takibi nasıl yapılır konularından bahsedeceğiz.

İstanbul riskli gebelik, hamilelik sürecinde anne adayında veya bebekte oluşabilecek durumları tanımlamaktadır. Gebelik dönemi her ne kadar doğal bir süreç olsa da kimi zaman anne adayında ya da bebekte istenmeyen sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Anne adayında ortaya çıkabilecek olan sağlık problemleri, bebeğin de etkilenmesine neden olmaktadır. Böyle bir durum da hamileliğin riskli olmasına neden olmaktadır.

Riskli Gebelik Nedir?

Riskli gebelik, gebelik sürecinde anne ya da bebek kaynaklı açığa çıkabilen risklerin oluşması durumudur. Riskli gebelik takibi, normal gebelik sürecinden farklı ve çok daha ayrıntılı bir şekilde yaşanmaktadır.

Riskli gebelik, anne adayı hamilelik sürecindeyken anne adayında ya da bebekte ortaya çıkan sağlık sorunlarından kaynaklanmaktadır. Özellikle anne adayında ortaya çıkan sağlık sorunları, bebeği de etkisi altına almaktadır. Bundan dolayı da riskli bir hamilelik süreci ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda anne adayının ve bebeğin takibe alınması gerekmektedir. Takip edilmediği sürece sağlık sorunlarının ilerlemesi ile birlikte bebek ile annenin daha fazla tehlike altına girdiği görülmektedir.

Peki hangi gebelikler risklidir, riskli gebeliğe neden olan unsurlar nelerdir? Aşağıdaki şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Annenin 35 yaş üstü ya da 18 yaş altında olması,
  • Çoğul gebelikler (ikiz, üçüz vb..),
  • Anne ile baba arasında akrabalık ilişkisi bulunması,
  • Annenin çok şişman ya da aşırı zayıf olması,
  • Annede tansiyon, guatr, kalp-damar, lupus ya da karaciğer gibi sistemik hastalıkların varlığı,
  • Annenin sigara ve alkol kullanması,
  • Annenin ilaç kullanması,
  • Tekrarlayan düşük öyküsü,
  • Rahimde anatomik bozukluklar (rahimde perde, çift rahim vb...).

Yukarıdaki maddelerin yanı sıra gebelik oluştuktan sonra gelişen bazı problemler de riskli gebelik yaşanmasına neden olabilmektedir. Bunlar ise:

  • Gebelik şekeri,
  • Gebelik zehirlenmesi,
  • Gebelikte vajinal kanama,
  • Rahim ağzı yetersizliği,
  • Suyun erken gelmesi, suyun normalden az ya da fazla olması,
  • Fetal anomaliler,
  • Bebekte gelişme geriliği gözlemlenmesi.

riskli-gebelik-takibi

riskli-gebelik-takibi-nedir

Riskli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Riskli gebelik belirtileri, gebelik sürecinde anne adayının yaşadığı birtakım sorunlardır. Vajinal kanama en sık yaşanan riskli gebelik belirtilerindendir. Aynı zamanda sürekli baş ağrısı yaşanması, alt karın bölgesinde ağrı ve kramp, yoğun vajinal akıntı, idrar atımı sırasında ağrı ya da yanma hissi, görme yetisinde değişiklikler (bulanık görme) gibi şikayetler de riskli gebeliğe işaret eden belirtiler arasındadır.

Bu belirtilerden birinin ya da birkaçının yaşanması durumunda en kısa sürede kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalı ve riskli gebelik takibi başlatılmalıdır.

Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Riskli gebelik, birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Gebelik öncesinde anne adayında var olan sağlık problemleri, anne adayı hamile kaldığında da risk oluşturabilmektedir.

Ayrıca gebelik öncesinde kullanılan ilaçlar da riskli gebelik yaşanmasına yol açabilmektedir. Tiroid hastalıkları, şeker, psikiyatrik rahatsızlıklar, astım, tiroid gibi pek çok hastalık gebelik sürecinde risk oluşturabilmektedir. Bundan dolayı anne adayının muayeneleri tam yapılmalı ve buna yönelik önlemler alınmaktadır.

Doğum sonrasında anne adayını tehlikeye sokabilecek ve sağlığını bozabilecek durumlar da riskli gebeliğe girmektedir. Bunlar, kanama veya damar tıkanıklığı gibi sorunlar olabilmektedir. Bu gibi durumların oluşmasını önleyebilmek için hamilelik esnasında gerekli muayeneler gerçekleştirilmektedir. Yapılan muayeneler sonucunda aşamalar belirlenmekte ve buna göre ilerlenmektedir.

Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Riskli gebelik takibi, perinatoloji uzmanları (riskli gebelik uzmanı) tarafından uygulanmaktadır. Gebelik öncesinde risk faktörlerini taşıyan anne adaylarının gebelik planlaması sürecinde ayrıntılı muayene, test ve tetkiklere başvurması önerilmektedir.

Öyle ki gebelik planlaması sürecinde pek çok risk faktörünün önüne geçilebilmektedir. Anneye bağlı nedenlerin ortadan kaldırılması ya da söz konusu nedenlerin kontrol altına alınması ile çok daha konforlu bir gebelik süreci yaşanabilmektedir.

Riskli gebelik takibinin, normal gebelikte yürütülen takip sürecinden farklı olduğunu belirtmiştik. Bu süreçte uygulanan riskli gebelik testleri bulunmaktadır.

Bu testleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Özel ultrason,
  • Amniyosentez,
  • CVS – Koryon villus örneği,
  • Kordosentez,
  • Laboratuvar testleri,
  • Fetüs kalp atışı ölçümü,
  • Servikal uzunluk ölçümü

Riskli gebelik takibi sürecinde yukarıda yer alan testler, uzman doktor tarafından talep edilebilmekte ve süreç, test sonuçları doğrultusunda yürütülmektedir.

Riskli gebelik takibi, anne adayının sağlık problemlerine göre değişim göstermektedir. Gebelik öncesinde anne adayında bulunan kronik sorunlar, gebelik sürecinde sorun yaratabilmektedir. Bu nedenden kaynaklı olarak var olan sağlık sorunları belirlenmekte ve anne adayının takibi buna uygun olarak yapılmaktadır.

Böylelikle hangi sorunlarla karşılaşılabileceği anlaşılmaktadır. Ayrıca bu sayede anne adayının düşük yapma riskinin olup olmadığı da ortaya çıkarılmaktadır. Yapılan muayeneler sonucunda sürece uygun bir muayene takvimi oluşturulmaktadır. Böylece anne ve bebek sağlığı riske atılmamaktadır.

riskli-gebelik-takibi-nedenleri-nelerdir

riskli-gebelik-takibi-neden-gereklidir

Riskli Gebelik Takibi Kim Tarafından Yürütülmektedir?

Riskli gebelik süreci geçiren kadınların, bu süreçte kesinlikle alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olması gerekmektedir. Riskli gebelik takibi sürecinin başlatılmadığı durumlar, ne yazık ki üzücü olmaktadır.

Yüksek riskli gebelik takibinde ise sürecin, sadece tek bir hekimin kontrolü altında yürütülmesi doğru değildir. Yüksek riskli gebelik takibinin, gebenin rahatsızlıklarına yönelik alanlarda uzmanlaşmış farklı branşlardaki doktorlar ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru tarafından yürütülmesi doğru olacaktır.

Hamilelik Esnasında Gelişen Sorunlar Nelerdir?

Hamilelik esnasında gelişen sorunlar, anne adaylarını tedirgin edebilmektedir. Genelde 9 ay 10 gün boyunca devam eden hamilelik süreci, bazı sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Anne adayında hamilelik öncesinde bulunan sağlık problemleri, gebelik esnasında daha rahatsız edici bir hale gelebilir.

Bundan dolayı da bebeği riske sokabilir ve riskli gebelik problemi ortaya çıkabilir. Anne adayının ve bebeğin sağlıklı olabilmesi için gerekli muayeneler ve tedaviler yapılmaktadır. Bununla birlikte hamilelik esnasında anne adayında reflü, kabızlık, nefes darlığı, hamile diyabeti, kramp ve uyuşma gibi sağlık sorunları da ortaya çıkabilmektedir. Anne adayının bünyesine göre bu sağlık problemleri değişim gösterebilmektedir. Bu nedenle düzenli bir şekilde kontrollerin ve riskli gebelik takibinin yapılması gerekmektedir.

Doğum Sürecinde Hangi Riskler Oluşur?

‘’Doğum sürecinde hangi riskler oluşur?’’ sorusu, anne adaylarının dikkatini çeken konular arasında yer almaktadır. Ortaya çıkabilecek riskler, anne adayının daha önce yaşadığı sağlık sorunlarına göre değişim gösterebilmektedir. Ayrıca anne adayının yaşı ve yaşam tarzı da öne çıkan ve gebeliği etkileyen etkenler arasında yer almaktadır.

Doğum sürecinde anne adayının 35 yaş üzerinde olması, sigara ve alkol kullanımı, tıbbi geçmişi büyük önem taşımaktadır. Çünkü oluşabilecek riskler, bunlardan dolayı kaynaklanabilmektedir. Öncelikle anne adayının sağlık sorunları ve yaşam tarzı belirlenmekte ve buna uygun olarak oluşabilecek riskler dikkate alınmaktadır.

Bu risklere yönelik olarak muayeneler ve tedaviler yapılmaktadır. Bebeği etkileyebilecek tüm sorunlar dikkate alınmaktadır. Muayeneler altında yapılan birtakım testler ve belirlenen muayene takvimi doğum sürecinin daha kontrollü ilerlemesini sağlayabilmektedir. Riskli hamilelik takibinin aksatılmaması, hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Riskli Gebelik Testleri Nelerdir?

Riskli gebelik süreci yaşayan kadınların doktor takibini asla aksatmaması gerekmektedir. Riskli gebelik takibi, hem anne hem de bebek sağlığını yakından takip eder ve oluşabilecek herhangi bir komplikasyonda müdahale ederek olası kötü bir olayın önüne geçer. Riskli gebelik yaşayan anne adayları, bazı testlere tabi tutulmaktadır.

Riskli gebelik testlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Ultrason,
  • Birtakım laboratuvar testleri,
  • Amniyosentez (amniyon ismi verilen sıvı alınıp bu sıvının incelenmesi işlemi),
  • Kordosentez (bebek kordonundan kan alınması ve incelenmesi işlemi),
  • Biyofiziksel profil,
  • Kronik villus örneği,
  • Servikal uzunluk ölçümü.

Yapılacak olan her riskli gebelik testi, uzman doktor tarafından değerlendirilir ve böylece oluşabilecek riskli durumların önüne geçilir.

Riskli Gebeliklerde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Riskli gebelik süreci geçiren anne adayları, doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Riskli gebelik süreci, alanında uzman doktor tarafından takip edilir, doğru tanı ve tedavi prosedürü başlatılır. Çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlar, gebe kalmadan önce dahi doktora gidip riskli gebelik durumunu önleme şansına sahiptir.

Bu süreçte doktorun söylediği her kelime, altın değerine sahiptir. Riskli gebelik, adından da anlaşılabileceği üzere hem anne hem de bebek için hayati önem taşımaktadır. Riskli gebelik sürecindeki anne adayının, doktorun söylediği her sözü özenle dinleyip uygulaması gerekmektedir. Riskli gebelik ile ilgili tüm randevularınız için +90 532 638 35 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Riskli gebelikte riskler kime bağlıdır?

Gebelikte riskler anne adayına, anne – baba arasında akrabalık ilişkisi olup olmadığına ve bebeğe bağlı faktörler olarak değerlendirilebilmektedir.

Riskli gebelikte anne adayının yapması gerekenler nelerdir?

Anne adayının riskleri; gebeliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve doğumun konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle gebelik planlaması sürecinde annenin ideal kiloya yaklaşması, alkol ve sigara gibi zararlı madde kullanımına son vermesi, sistemik hastalıklarının kontrol altında tutulması oldukça önemlidir.

Riskli gebelikte bebek için ne gibi riskler vardır?

Bebek için riskler ise; gebelik kesesinin rahim içerisinde tutunduğu bölge, sıvının normal değerlerde olup olmaması gibi faktörlerin yanı sıra çoğul gebelikler de risk faktörü oluşturmaktadır.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dogum-kontrol
Doğum Kontrol

Günümüzde pek çok farklı doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanm…

Devamını Oku
dogum-sonrasi-depresyon-postpartum-depresyon
Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)

Doğum sonrası depresyon (Postpartum depresyon), yeni anne olan kadınların büyük bir k…

Devamını Oku
gebelik-donemi-genel
Gebelik Dönemi Genel

Gebelik dönemi genel olarak anne ve baba adayları için heyecanlı geçen bir süreçtir. …

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?