Histereskopi

Histeroskopi, rahmin iç yapısının değerlendirildiği bir prosedürdür. Histeroskop adı verilen ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir tüpün vajina ve serviksten geçerek rahmin içine girmesiyle işlem başlar. Görüntüler monitöre aktarılır ve rahmin iç yapısı bu şekilde değerlendirilir.

Histeroskopi tanı amaçlı muayenehanede anestezi gerekmeden yapılabileceği gibi tedavi amaçlı hastanede anestezi altında yapılabilir. İşlem çoğu zaman 10-30 dakika sürer. Anestezi altında yapılsa bile çoğu zaman hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilir.

Histeroskopi, tıp alanında gerçekleşen büyük gelişmeler ile birlikte güvenle uygulanmaktadır. Histeroskopi sayesinde rahim içi ve rahim ağzı güvenle kontrol edilmektedir.

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, günümüzde rahim içerisinin görüntülenmesinde altın standart halini almış bir yöntemdir. Histero ve skopi kelimelerinin birleşiminden oluşturulan histeroskopi yöntemi, özel olarak geliştirilmiş bir kameranın vajinal yoldan rahime gönderilmesi disipline dayanmaktadır.

Histeroskopi iki şekilde kullanılmaktadır. Bunlar; tanı (diagnostik) ve tedavi (operatif) yöntemlerdir.

Jinekolojik problemlerin tanı ve tedavisinde, kısırlık tedavilerinde son yıllarda oldukça sık başvurulan bir yöntem olan histeroskopi işlemi, tedavide kullanıldığında histerektomi olarak tanımlanmaktadır.

Histeroskopi, rahmin iç yapısının değerlendirildiği bir prosedürdür. Histeroskop adı verilen, ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir tüpün vajina ve serviksten geçerek rahmin içine girmesiyle işlem başlar. Görüntüler monitöre aktarılır ve rahmin iç yapısı bu şekilde değerlendirilir.

Histeroskopi, tanı amaçlı muayenehanede anesteziye gerek kalmadan yapılabileceği gibi tedavi amaçlı hastanede anestezi altında yapılabilir. İşlem çoğu zaman 10-30 dakika sürer. Anestezi altında yapılsa bile çoğu zaman hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilir.

Operatif Histeroskopi Nedir?

İstanbul operatif histereskopi, daha önce de belirttiğimiz gibi histerektomi olarak tanımlanmaktadır. Vajinal yol ile rahmin içine ulaştırılan kamera ve cerrahi enstrümanlar ile gerçekleştirilen operatif histereskopi¸hastaya uygun anestezi yöntemi uygulanarak hastane ortamında gerçekleştirilmektedir.

Rahim içerisinde oluşan myomlar ve poliplerin alınması, septumun çıkarılması, rahim içerisinde yapışıklıkların giderilmesi amacı ile uygulanan operatif histeroskopinin, alanında tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde enfeksiyon, anormal kanama ve rahim yırtılması gibi ciddi komplikasyonlar açığa çıkabilmektedir.

Operatif Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Operatif histeroskopi; rahim içerisinde oluşan myom ve poliplerin alınması, rahim içerisindeki septumun alınması amaçları ile uygulanmaktadır. Laparoskopik ameliyata oranla çok daha kısa iyileşme süreci ve daha az risk barındıran operatif histeroskopi, genel anestezi altında uygulanması sayesinde hasta herhangi bir acı ve ağrı hissetmemektedir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

İstanbul histeroskopi işlemi, eğer tanı amacı ile uygulanacak ise muayenehane ortamında anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilmektedir. Histeroskopi tedavi amacı ile uygulanacak ise anestezi altında ve hastane ortamında gerçekleştirilmektedir.

Hasta, jinekolojik muayene masasına yatırılmakta ve vajen bölgesi özel solüsyon ile temizlenmektedir. Optik cihaz, rahim içerisine vajinal yolla gönderilmektedir. Bu sırada rahim içerisinin nitelikli bir şekilde görüntülenebilmesi için karbondioksit ve sıvı da kullanılabilmektedir. Tanı sürecinde herhangi bir durumda doku örneği alınması da mümkün olabilmektedir.

Histeroskopi Neden Yapılır?

İstanbul histeroskopi işlemi nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Anormal vajinal kanama varlığında,
  • Doğumsal anomalilerin tanısında,
  • Rahim içerisindeki septumların incelenmesi,
  • Rahimdeki anatomik bozuklukların incelenmesi (çift rahim, tek boynuzlu rahim vs),
  • Kısırlık nedenlerinin araştırılması nedenleri ile histeroskopi işlemine başvurulmaktadır.

Düzensiz kanamaları olan veya adet kanamaları çok yoğun olan kadınlara, menopozda kanaması olanlara, tekrarlayan düşükleri olanlara, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları yaşayan kadınlara, kasık ağrısı olan kadınlara, ipi olmayan rahim içi spiralinin çıkarılması için histereskopi yapılması gerekir.

Histereskopi ile rahim içi incelendiğinde rahim içinde myom, polip gibi düzensiz ve aşırı kanamalara sebep olabilecek oluşumlar görülebilir ve bu oluşumlar histeroskopi ile alınabilir, ayrıca rahim içi perdesi veya rahim içi yapışıklıkları görülebilir ve tedavisi yine histereskopi ile yapılabilir. Hastaların çoğu aynı gün veya bir sonraki gün, günlük aktivitelerine devam edebilir.

İstanbul histeroskopi işemi sonrası birkaç gün adet sancısı gibi kramplarlar hissedilir ve bir haftaya kadar lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Eğer ağrı veya kanama fazlaysa doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

Histeroskopi işlemi sonrası enfeksiyon riski nedeniyle 1 hafta veya kanamalar tamamen durana kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Düzensiz kanamaları olan veya adet kanamaları çok yoğun olan kadınlara, menapozda kanaması olanlara, tekrarlayan düşükleri olanlara, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları yaşayan kadınlara, kasık ağrısı olan kadınlara, ipi olmayan rahim içi spiralinin çıkarılması için histereskopi yapılması gerekir. Histereskopi ile rahim içi incelendiğinde rahim içinde myom, polip gibi düzensiz ve aşırı kanamalara sebep olabilecek oluşumlar görülebilir ve bu oluşumlar histeroskop ile alınabilir, ayrıca rahim içi perdesi veya rahim içi yapışıklıkları görülebilir ve tadavisi yine histereskop ile yapılabilir. Hastaların çoğu aynı gün veya bir sonraki gün günlük aktivitelerine devam edebilir.

Histereskopi sonrası bir kaç gün adet sancısı gibi kramplarlar hissedilir ve bir haftaya kadar lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Eğer ağrı veya kanama fazlaysa doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

İşlem sonrası enfeksiyon riski nedeniyle 1 hafta veya kanamalar tamamen durana kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Histeroskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır?

Histeroskopi sonrası tüp bebek tedavisine başlamak için operasyonu yürüten hekimin değerlendirmesi önemlidir. Bu nedenle histeroskopi işlemi sonrasında hekim önerileri dışına çıkılmamalıdır. Tüm histeroskopi süreci boyunca doktorun tavsiyeleri dikkatle dinlenip uygulanmalıdır.

Histeroskopinin Riskleri Nelerdir?

Çoğu zaman çok güvenli bir işlemdir ama bütün cerrahi işlemlerde olabileceği gibi özellikle de terapötik histeroskopi sırasında bazı komplikasyonlar görülebilir. Histeroskopi, çoğu zaman çok güvenli bir işlemdir ama bütün cerrahi işlemlerde olabileceği gibi özellikle de terapötik histeroskopi sırasında bazı komplikasyonlar görülebilir.

Rahim ve rahim ağzında yırtılma veya delinme olabilir fakat bu komplikasyonlar çok sık görülmez. Çoğu zaman hastanede antibiyotik tedavisi yeterli olur ancak bazı vakalarda oluşan yırtılmanın onarılması için operasyon gerekebilir. Tüm işlemlerde olduğu gibi histeroskopi işlemi de alanında uzman ve deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir.

Histeroskopi sırasında veya sonrasında yoğun kanama olabilir, çoğu zaman hastanede takip yeterlidir ancak bazen hastanın operasyona alınması gerekebilir. Enfeksiyon oluşabilir, bu enfeksiyon kokulu akıntı ve kanamaya sebep olur. Uygun antibiyotik ile kısa sürede iyileşme sağlanır.

Bu Komplikasyonlar rahim ve rahim ağzında yırtılma veya delinme olabilir; çok sık görümez çoğu zaman hastanede antibiyotik tedavisi yeterli olur ancak bazı vakalarda oluşan yırtılmanın onarılması için operasyon gerekebilir. İşlem sırasında veya sonrasında yoğun kanama olabilir; çoğu zaman hastanede takip yeterlidir ancak bazen hastanın operasyona alınması gerekebilir. Enfeksiyon oluşabilir; kokulu akıntı ve kanamaya sebep olur. Uygun antibitikler ile kısa sürede düzelme sağlanır.

Histeroskopik Ameliyatlar

Histereskopik ameliyatlar, histereskop isimli bir alet yardımıyla rahim içinin detaylı olarak görüntülenmesidir. Histereskopi işlemi hem ameliyat şeklinde olabileceği gibi hem de tanı koyma amaçlı da gerçekleştirilmektedir.

Histereskopik ameliyatların genel amacı, rahimde mevcut olan soruna karşı tanı koymak ve söz konusu sorunu çözmektir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi histereskopik ameliyatların da hijyen koşulları altında alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

over-ablasyonu
Over Ablasyonu

Kadınlarda menopoz öncesi dönemde östrojenlerin kaynağı olan overlerin çıkarılması ya…

Devamını Oku
yumurtalik-kistleri
Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri pek çok kadında oluşum göstermekte olan bir durumdur. Bu kistleri…

Devamını Oku
rahim-agzi-yaralari
Rahim Ağzı Yaraları

Rahim ağzı yaraları çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişim göstermekte olan kasık ağr…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?