Gebelik Dönemi Genel

Gebelik dönemi, yumurta ve spermin döllenmesinden sonra başlayan bir süreçtir. İlk dönemlerde fark edilmeyebilmektedir. Fakat ilk dönemlerde bulantı ve kusma gibi durumlara da neden olabilmektedir. Genelde gebelik döneminin başladığı gebelikten sonraki ilk adet dönemine gelindiğinde fark edilmektedir. Adet dönemi yaşanmadığından dolayı bazı testler yaptırılmakta ve gebelik varlığı tespit edilmektedir.

Bu dönem kadınlarda ilk başlarda duygu durum değişimlerine neden olabilmektedir. Toplamda 40 hafta sürmektedir. Ancak 38 hafta ile 42 hafta arasındaki dönemde normal kabul edilmektedir. 37 haftadan önce doğum gerçekleşir ise bu duruma erken doğum ismi verilmektedir. Bazı durumlardan tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. 42 haftadan sonraki doğumlar ise geç doğum olarak isimlendirilmektedir.

Gebelik Dönemleri Nedir?

Gebelik Dönemleri Nedir? Gebelik sürecinde yaşanan dönemler şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

1. Trimestr gebeliğin ilk 3 aylık sürecidir. Bir kadının gebeliği 5 hafta sonra kesin olarak bilinmektedir. Gebelik durumunu öğrenen anne adayı ise bu duruma uygun bir şekilde hareket etmektedir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek istemektedir. Öncelikle bu dönemde tüm kan testlerinin detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Kan değerleri, bulaşıcı hastalıklar, hormon düzeyleri kontrol edilmektedir. Aynı zamanda ultrason ile de kontrol gerçekleştirilmektedir. Anne adayında bu dönemde psikolojik ve fiziksel değişimler meydana gelmektedir.

2. Trimestr dönemi ise gebeliği 14. ile 26. Haftalarını kapsayan dönemdir. Bu dönemde bebeğin gelişimi devam etmektedir. Daha az sıklıkta kan testleri yapılmakta ve kontrol edilmektedir. Bebek, fiziksel anlamda gelişmeye devam etmekte ve kendini göstermeye başlamaktadır. Anne adayında ise kilo artışı meydana gelmektedir. Aynı zamanda karnı belirginleşmektedir. Bebeğin cinsiyeti öğrenilmektedir.

3. Trimestr dönemi son üç aylık dönem olarak tanımlanmaktadır. Bebeğim gelişimi hızlı bir şekilde devam etmektedir. Aynı zamanda bebek dışarından gelen seslere tepki verebilmektedir. Anne adayının bu dönemde sütü gelmeye başlamaktadır. Mide yanması gibi şikayetlerde oluşum gösterebilmektedir. Annenin kilo aldığı ve bebeğin geliştiği bu dönemde kasılmalar başlamaktadır. Eğer gebelikte herhangi bir sorun oluşmaz ise 40. haftada doğum gerçekleşmektedir.

gebelik-donemi-nasil-olur

riskli-gebelik-takibi

1 Haftalık Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsın?

1 Haftalık Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsın? Gebeliğin ilk haftasında aslında bebek yoktur. Bu zaman diliminde vücut kendini gebeliğe hazırlamaktadır. Yumurta, gebeliğin ilk haftasından itibaren oluşmaya başlamaktadır. Yumurta döngüsü olarak adlandırılmakta olan bu döneme föliküler faza girilmektedir. Bu dönemin başlangıcı ise adet döneminin başlangıcı ile çakışmaktadır.

Folikül uyarıcı hormon olgunlaşmamış olan folikülleri yumurtalama sürecine hazırlamaktadır. Regl döneminde 5. ve 7. günlerde güçlü kan kaynağına sahip olan ve diğerlerine oranla daha çok östrojen üreten yumurta ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda rahim zarı da kalınlaşmaktadır. Yumurta olgunlaşmakta ve yumurtlamayı beklemektedir. İlk haftada bebek olmasa bile gebelik için uygun bir dönem hazır hale getirilmektedir. Aslında gebeliğin ilk haftası gebelikten önceki son adet dönemidir. Yani gebelik yaşında ilk gün son adet döneminin ilk günü olarak hesaplanmaktadır.

İlişkiden 2 Gün Sonra Hamilelik Belirtisi Olur mu?

İlişki gerçekleştikten hemen sonra gebelik oluşmaktadır ancak testlerde ya da ultrasonda hemen görülmemektedir. Genelde ilişkiden sonraki ilk adet dönemi gecikir ise ortaya çıkmaktadır.

riskli-gebelik-takibi-neden-gereklidir

gebelikte-miad-asimi-nedenleri

Gebelik Dönemi Ne Kadar?

Genelde 40 haftalık bir süreçtir. Ancak 38 hafta ile 42 hafta arasında gerçekleşen doğumlarda olabilmektedir ve bu durum normal kabul edilmektedir. Eğer gebelik 37 haftada az sürmüş ise bu durum erken doğum olarak adlandırılmaktadır. 42 haftadan uzun sürenler ise geç doğumdur.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dogum
Doğum

Normal doğum, bazı kadınlar için çok mutlu ve heyecan verici bir süreç iken, bazı kad…

Devamını Oku
sezeryan
Sezaryen

Sezaryen ile doğum, doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede aneste…

Devamını Oku
dogum-agrisi
Doğum Ağrısı

Ortalama 40 hafta süren gebelik süreci, doğum ile son bulmaktadır. Gebelik süreci, an…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?